Záložník Vojta Dolina se loučí s ČSK Uherský Brod

08.04.2020 | Petr Zpěvák, www.cskub.cz
vojtech-dolina.jpg

Za světoběžníka s malým akčním rádiem lze označit fotbalového záložníka Vojtěcha Dolinu (30 let), který během své dosavadní kariéry vystřídal celkem šest fotbalových adres: SK Slovácká Viktoria Bojkovice, FC TVD Slavičín, 1. FC Slovácko, A. S. Quetigny (Francie), FC Dosta Bystrc-Kníničky a ČSK Uherský Brod.

Svá nejlepší fotbalová léta prožil právě v Uherském Brodě, nejstarším fotbalovém klubu na Moravě (založen 1893 - pozn. autora). Byl u toho, když se ČSK Uherský Brod po dlouhých devatenácti letech konečně dočkal návratu do moravskoslezské fotbalové ligy. "Sezona 2016/2017 byla hodně specifická. Do posledního kola jsme se rvali s Hodonínem o první místo v tabulce. Oba kluby tehdy uhrály rekordních 73 bodů. Horší vzájemný zápas nás odsunul na druhou příčku, ale i ta byla nakonec postupová," uvedl Vojtěch Dolina.

"Už v divizi za trenérů Františka Ondrůška a Martina Ondy odehrál řadu povedených zápasů, kdy jezdil po lajně jako motorová myš a své spoluhráče zásoboval přesnými centry do pokutového území. Právě z jeho stylu hry těžil celý tým," vzpomíná šéf uherskobrodského klubu Josef Hamšík, jenž si s Vojtěchem Dolinou sedl i po lidské stránce. "Mám rád skvělé fotbalisty a zároveň vzdělané lidi, kteří myslí také na zadní kolečka. Právě bratři Dolinové jsou toho jasným důkazem. Zatímco Vojta je advokátem, jeho bratr Víťa je stomatologem, jenž pracuje na obličejové a čelistní chirurgii ve Zlíně. Před oběma smekám klobouk, že dokázali skloubit výkonnostní fotbal s úspěšným dokončením vysokoškolského studia," uvedl Hamšík. Oba bratři se setkali v uherskobrodském dresu na jaře roku 2014. Tehdy jim dal šanci trenér František Ondrůšek. Tým nakonec divizi udržel a skončil dvanáctý.

Vydělat si fotbalem eura v Rakousku Vojtěcha Dolinu, na rozdíl od mnoha jeho vrstevníků, nikdy nelákalo. V zahraničí si přesto fotbal zahrál. V roce 2013 studoval dva semestry na univerzitě ve francouzském Dijonu, kde se připravoval s týmem A. S. Quetigny. Do Francie se pak vrátil vloni, když reprezentoval Českou republiku na sportovních hrách advokátů v olympijských disciplínách, jejichž dějištěm se stala Paříž. Nechyběl v dresu národního týmu fotbalistů, s nímž vybojoval bronzové medaile. Pro Advokátní deník tehdy uvedl: "Fotbal jako kolektivní sport hraji odmalička. A pokud bych se před deseti lety nedostal na právnickou fakultu, patrně bych usiloval o to, abych se mu věnoval profesionálně. Na kolektivních sportech mám rád to, že pro dosažení úspěchu je nutná součinnost všech jednotlivců, kteří musejí ve prospěch týmu odevzdat ze sebe to nejlepší a obětovat mnohdy svá ega. O to hezčí je pak sdílená radost ze společně vybojovaného úspěchu."

V třetí nejvyšší fotbalové soutěži v republice - MSFL debutoval v červnu roku 2009 v barvách juniorky Slovácka, tehdy jako dorostenec rozhodl o výhře 1:0 nad Kroměříží. Další starty si připsal v dresu Slavičína a především ČSK Uherský Brod, v jehož dresu zasáhl do sedmi sezon. V MSFL za něj odehrál tři sezony, v nichž nastoupil k 47 zápasům, na hřišti pak strávil 2840 minut, vstřelil 4 góly a vyfasoval 7 žlutých karet. Ani jednou nebyl vyloučen.

Poslední zápas v dresu ČSK Uherský Brod odehrál 7. března 2020 doma proti Vyškovu, kdy se s mateřským klubem rozloučil plichtou 2:2. "Vojta Dolina odchází do klubu, kde před lety odstartovala jeho fotbalová kariéra. Pomyslný kruh se tak symbolicky uzavírá. Chtěl bych mu poděkovat za poctivou práci, kterou pro náš klub odvedl a z celého srdce mu přeju, ať se mu v Bojkovicích daří dál rozdávat fotbalovou radost," dodal Hamšík.

Působení v ČSK Uherský Brod:

Sezona 2015/2016 - divize - 4. místo: 28 zápasů, 1371 minut, 1 gól, 3 ŽK
Sezona 2016/2017 - divize - 2. místo: 29 zápasů, 1241 minut, 4 góly, 4 ŽK
Sezona 2017/2018 - MSFL - 10. místo: 28 zápasů, 2189 minut, 3 góly, 5 ŽK
Sezona 2018/2019 - MSFL - 10. místo: 18 zápasů, 636 minut, 1 gól, 2 ŽK
Sezona 2019/2020 - MSFL - 14. místo: 1 zápas, 15 minut