Pavel Nezval: K reorganizaci se vrátíme po sezoně

12.02.2020 | Ondřej Hlaváč
msfl.png

Před startem jarní části Moravskoslezské fotbalové ligy jsme položili několik otázek Pavlu Nezvalovi, který zastává funkci předsedy Řídící komise pro Moravu. Zajímala nás především budoucí podoba a hrací systém třetí a čtvrté nejvyšší soutěže. Přestože se MSFL vrací k modelu se šestnácti účastníky, nevyloučil Nezval další změny. "Několik představitelů klubů Moravskoslezské fotbalové ligy mě již v průběhu podzimu kontaktovalo s myšlenkou ponechání osmnácti účastníků," řekl v exkluzivním rozhovoru pro www.MSFL.cz.

Jsme v polovině letošní sezony Moravskoslezské fotbalové ligy. Jak ji z pozice předsedy Řídící komise pro Moravu hodnotíte?
Moravskoslezská fotbalová liga se po rozšíření na osmnáct klubů a přistoupením čtyř ligových béček ze zrušené juniorské ligy zkvalitnila. Řídící komise přijala rozhodnutí, že béčka byla omezena dodáním povinného seznamu patnácti ligových hráčů a z tohoto seznamu mohou v utkání nastoupit maximálně dva hráči. Zmíněná béčka a týmy jako Blansko, Kroměříž, Frýdek a další tuto soutěž oproti minulému soutěžnímu ročníku zkvalitnily.

Nejvýraznější změnou tohoto ročníku je reorganizace soutěže. Přineslo více účastníků oživení soutěže?
Z mého pohledu ano. Za víkend vidím minimálně dvě mistrovská utkání, takže to myslím, mohu posoudit.

Po sezoně dojde opět ke změnám. Osmnáctičlenná Moravskoslezská liga se vrátí k šestnácti účastníkům. Počítá se změnami i v divizích? Z některých klubů zaznívá, že 26 utkání za sezonu je málo.
Vrátil bych se k plánované reorganizaci po sezoně. Několik představitelů klubů Moravskoslezské fotbalové ligy mě již v průběhu podzimu kontaktovalo s myšlenkou ponechání osmnácti účastníků. Je třeba dodat, že se nejedná o kluby ze spodní části tabulky, ale z té horní. Z toho vyplývá, že to není účelové. Jejich argumentací je, že se MSFL posunula do poloprofesionálního statutu a že vytíženost hráčů a doba tréninkového procesu a hraní je lépe využitelná při osmnácti účastnících. Dodal bych, že dnes máme z osmnácti klubů MSFL čtyři ligová béčka. Ve dvou divizích jsou na postupových místech opět ligová béčka. S postupovými ambicemi jsou tam ještě další. Je možné, že v dalších letech z šestnácti účastníků Moravskoslezské fotbalové ligy bude sedm béček profesionálních klubů. Z ostatních devíti klubů musí tři sestoupit do divize a za předpokladu, že profesionální mužstva udělají vše pro to, aby jejich béčka hrála MSFL, se stane ze třetí ligy polouzavřená soutěž. Pokud budou kluby chtít, ve druhé polovině února zorganizuje Řídící komise pro Moravu sezení, na kterém se kluby vyjádří, který model je do budoucna optimální. Moravskoslezská fotbalová liga je soutěž klubů a ne nějakého nadřízeného orgánu.

A co změny v divizích?
U divizí je to stejné. V loňském roce si divizní kluby odsouhlasily stávající model tří regionálně rozdělených divizí. Pokud kluby zjistí, že jim tento model nevyhovuje, vrátíme se jako řídící orgán k řešení. Je to opět na klubech.

MSFL je poloprofesionální soutěž. Ne všechny kluby pohybující se na čele soutěže mají zájem o postup mezi profesionální kluby. Důvodem jsou hlavně peníze a nepřipravenost na licenční řízení. Nepřipravujete nějaká opatření, která by mohla snížit rozdíly mezi poloprofesionálními a profesionálními kluby tak, aby skok do druhé ligy nebyl tak náročný?
Je pravdou, že nůžky jsou rozevřeny příliš, což nejsem ale schopen ovlivnit. Vcelku dobře se adaptovala SK Líšeň, která vyhrála minulý soutěžní ročník. Nejdůležitější je ale druhá sezona.

O první a druhou ligu se marketingově stará LFA. Moravskoslezská fotbalová liga spadá pod FAČR. Nezasloužila by si z vašeho pohledu větší pozornost a propagaci ze strany svazu? A je z vašeho pohledu MSFL atraktivní soutěž?
Z mého pohledu je MSFL atraktivní soutěž s dlouhodobými účastníky. Můj soukromý názor je, že na tak malou republiku, jako je ta naše, je dvaatřicet profesionálních klubů příliš.