Nezval: Pokud nedojde ke změnám, je působení ve fotbale ztrátou času

13.12.2020 | Ondřej Hlaváč
msfl.png

Zatímco pandemie koronaviru přerušila Moravskoslezskou fotbalovou ligu, otřásá českým fotbalem opět korupční skandál. Příležitost ke změně má fotbal již v červnu, kdy se uskuteční volební valná hromada fotbalové asociace. V rozhovoru s Pavlem Nezvalem, předsedou řídící komise pro Moravu, jsme se ptali na aktuální dění i na obhajování svazové funkce. Jak vnímá kvalitu rozhodčích v MSFL a kdy se dohrají podzimní utkání?

Bývalý rozhodčí Antonín Kordula v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že od té doby, co jste předsedou, to na Moravě funguje dobře. Jak se vám to poslouchá?
Nemyslím si, že je to předsedou. Je to hlavně o lidech, kteří pracují v komisích a vlastně moravský fotbal řídí. Řídící komise je pouze nadstavbou. Chtěl bych vyzdvihnout práci celé sportovně technické komise, kterou řídí zkušený matador pan Šťastný, práci disciplinární komise, kterou řídí pan Lapeš, také zkušený a dlouholetý funkcionář. Nesmím zapomenout ani na komisi rozhodčích, které je zmiňovaný Antonín Kordula členem. Samozřejmě problémy patří k fotbalu.

Vybudoval jste si pověst člověka, který byl hlasitým oponentem Romanu Berbrovi. A osvětou mezi kluby jste dokázal na svou stranu získat i další funkcionáře. Jak těžké je pro vás kultivovat fotbalové prostředí?
Byl jsem jen oponentem v základních otázkách, kdy jeho filozofie byla, že fotbal je hlavně věcí krajských a okresních sekretariátů. Já myslím, že fotbal je klubů, které tyto soutěže hrají.

Po zatčení Romana Berbra se začalo opět mluvit o korupci ve fotbale. Zmiňují se stotisícové úplatky v ČFL nebo kupování ochrany ze strany rozhodčích ve druhé lize. Zaznamenal jste nějaké ovlivňování v MSFL?
Postupem času je z odposlechů patrno, že problém bude hlubší, než jsme vůbec tušili a zřejmě zasáhne velký segment fotbalu. V MSFL jsme nezaznamenali nějaké ovlivňování zápasů, i když samozřejmě v některých klubech po soutěžním zápase zůstal pocit křivdy. Velmi dobrý odhad jsme měli s vyřazením brněnského rozhodčího Hájka z našich listin v roce 2018. Záhadně se ocitnul v Pardubickém kraji na pozici předsedy komise rozhodčích a pískal ČFL. Dnes patří k obžalovaným.

V rozhovoru pro Deník Sport jste řekl, že až na drobné výjimky jsou moravské soutěže v dobré kondici. V MSFL je nejhlasitější Dolní Benešov. Po zápase v Otrokovicích trenér Melecký na adresu rozhodčího Kuličky řekl, že nepochopitelným vyloučením jejich hráče byl zápas ovlivněn. A v prvním poločase je rozhodčí vyloženě zaříznul. Dodal také, že se nemůže zbavit dojmu, že jsou v soutěži nežádoucí a neví proč. Jak vnímáte nespokojenost benešovských?
Zápas v Otrokovicích se vyloženě rozhodčímu Kuličkovi nepovedl. O vyloženém zářezu bych ale nemluvil, vyloučení bylo po druhé žluté kartě. O tom, že Dolní Benešov je v MSFL nežádoucí, tak to je konstatování opravdu za hranou.

Chyby dělají rozhodčí na všech úrovních. Proč se fotbalová asociace nesnaží zvýšit důvěryhodnost větší transparentností? Například mě napadá, proč nejsou veřejné zprávy delegátů nebo alespoň známky rozhodčích?
Celá řídící komise je určitě pro. Omezení je v konvenci rozhodčích. Jsou určitá pravidla, která máme respektovat, protože i nám na úrovni Moravy UEFA financuje vzdělávání rozhodčích a programy pro mladé rozhodčí.

Na transparentnost jsem se vás ptal také v souvislosti se změnou sestupového klíče. Změna proběhla uprostřed sezony a spousta fanoušků se nedozvěděla, proč ke změně došlo tak narychlo.
Tuto změnu jsem v minulosti již vysvětloval. Změna proběhla na přání klubů.

Vedou se v současnosti s kluby debaty o změnách počtu účastníků?
Diskuse probíhají neustále. MSFL má osmnáct účastníků a dnes je pět z nich B mužstvo. Z jižní divize má ambice na postup béčko Zbrojovky, v severní divizi béčko Karviné. Předpokládáme, že z osmnácti družstev bude sedm rezervnch týmů, které již dnes - v době pandemie, jsou v jiném režimu. Trénují bez přestávky s A mužstvy. Kádry jsou natolik silné a stabilní, že o sestupujících se bude pravděpodobně rozhodovat mezi zbývajícími jedenácti mužstvy. Pokud bychom snížili počet učastníků na šestnáct, tak devíti. O složení divizí se také bavíme. Jedním argumentem je málo zápasů při třech skupinách po čtrnácti týmech a slabší úroveň. Druhý argument jsou kratší dojezdové vzdálenosti a tím menší náklady. Hraje se také více regionálních utkání. Kluby si rozhodnou, která cesta je pro ně ta správná.

Vrátím se ještě k rozhodčím. Jak jste spokojen s jejich kvalitou v MSFL a divizích?
Bohužel kvalita rozhodčích pokulhává. Zanedbala se výchova. Starší a zkušení rozhodčí pomalu končí a mládí nemůže být jedinou kvalifikací. MSFL je opravdu náročná soutěž a chce vedle mládí i určitou zkušenost.

V červnu před mistrovstvím Evropy proběhne volební valná hromada. Jste členem výkonného výboru a předsedou Řídící komise pro Moravu. Chystáte se kandidovat do nějaké funkce?
Vzhledem k tomu, do jaké fáze zase fotbal jde, jsem ke své kandidatuře zatím skeptický. Nikdo nic nechce řešit. Opět je tu korupce, ovlivňování soutěží v čechách a ve druhé lize a kdo ví, co se ještě objeví. Pokud nedojde ke změně na nejnižších článcích, na okresech a krajích, je působení ve fotbale potažmo ve výkonném výboru opravdu ztrátou času.

Moravskoslezská fotbalová liga i divize byly přerušeny. Původní plán byl, že se bude pokračovat v nedohraných utkáních již v únoru. Víte už, kdy soutěž odstartuje?
Pokud situace dovolí, máme termínovou listinu pro MSFL nastavenou na druhou polovinu února a hrát by se mělo do konce června. Divize jsou snadnější. Návrh termínové listiny šel na kluby k připomínkování. Jak jsem již zmínil, jsou to soutěže klubů.