Kroměříž chce opět hrát o čelo MSFL

04.08.2020 | Ondřej Hlaváč
kromeriz.jpg

S téměř totožným kádrem jako v minulé sezoně a opětovně s velkým očekáváním vstoupí o víkendu do Moravskoslezské fotbalové ligy fotbalisté Kroměříže. Z kádru Hanácké Slavie odešel prozatím pouze dvaadvacetiletý náhradní brankář Daniel Toman, který přestoupil do Králova Dvora. V Kroměříži si připsal během dvou sezon osm startů a vychytal tři čistá konta. Brankářskou dvojici se Zdeňkem Kofroněm utvoří Radek Petr, který v Kroměříži působil naposledy v sezoně 2015/2016, nebo Jakub Dostál, jenž byl minulou sezonu jedničkou v Uherském Brodu. Přestože odchytal generálku s Valašským Meziříčím, není jeho přestup dosud administrativně dotažen. Další novou akvizicí je dvacetiletý obránce Robert Russmann. Kmenový hráč Baníku Ostrava a někdejší mládežnický reprezentant působil na jaře v druholigových Vítkovicích, kde odehrál deset utkání.

Hanácká Slavia má v Moravskoslezské fotbalové lize stejně jako každý rok ty nejvyšší ambice. "Chceme hrát tuto sezonu v horních patrech tabulky a atakovat i nejvyšší příčky," nebál se prozradit již na konci května kouč Bronislav Červenka. V kádru nechybí žádná z loňských opor. V brance je jedničkou Zdeněk Kofroň, na kraji obrany tvrdí hru zkušený kapitán Tomáš Matoušek, v záloze je spolehnutí na souhru dravého Michala Cupáka se zkušeným Tomášem Masařem a v útoku se bude o branky snažit Marián Kovář. Se složením mužstva je trenér dlouhodobě spokojený. I proto v létě došlo zatím jen k minimálním změnám. Součástí mužstva je tradičně několik mladých a talentovaných hráčů, kteří si získali Červenkovu důvěru. "Pokud budou mladí hráči na sobě pracovat, budou vytvářet konkurenci starším a zkušenějším. Mohou vytvářet pozitivní a aktivní tlak na hráče, kteří tu jsou," přeje si kouč, který začíná na Hané svůj třetí rok v trenérské roli. Novými mladíky v kádru Hanácké Slavie jsou záložník Patrik Malošík, který se vrátil z Morkovic, obránce Michal Miklík ze Skaštic a záložník Jan Krejčíř z Břestu.

Během několikaměsíční přestávky založili v Hanácké Slavii nové "B" mužstvo, které bude nastupovat ve čtvrté třídě okresního přeboru. "Očekáváme od toho, že se hráčům prodlouží působení v Hanácké Slavii Kroměříž. Trénovat budou čtyřikrát týdně. Ti nejlepší budou trénovat s muži, ostatní s devatenáctkou nebo osmnáctkou. Spolu budou pouze jednou týdně v tréninku před zápasem tak, aby se připravili na zápas," potvrdil vznik nového týmu místopředseda Hanácké Slavie Karel Heinz.

Během července a srpna odehráli fotbalisté Hanácké Slavie Kroměříž šest přípravných duelů s vyrovnanou bilancí dvou vítězství, dvou proher a stejným počtem remíz. Nejvíce se střelecky dařilo dvaadvacetiletému Matěji Votavovi. Zatímco v Moravskoslezské fotbalové lize na první branku ještě čeká, v přípravě se trefil hned šestkrát.

Trenér Bronislav Červenka s přípravou moc spokojený nebyl. Nejdříve sice jeho tým deklasoval divizní FC Strání 7-0 a následně rozstřílel také Otrokovice, když soupeři z Moravskoslezské fotbalové ligy nasázeli Hanáci pět branek. Tím výčet vítězství v přípravě ale končí. Po prohraném utkání s Vyškovem (0-2) káral Červenka zejména defenzivní činnost svého týmu: "V defenzivě jsme úplně propadali. Absolutně jsme nebyli schopní pokrýt útočníka Simra, ten si z nás udělal trhací kalendář." V následujícím zápase s béčkem Zbrojovky Brno inkasovala Kroměříž třikrát a podruhé v přípravě prohrála. Přesto byl Červenka spokojenější. "Zápas i přes prohru hodnotím pozitivně. Z naší strany to bylo daleko lepší než s Vyškovem. Ofenzivní i defenzivní činnost mužstva se mi líbila. Bohužel soupeř perfektně vyřešil momenty, které přišly po našich hrubých chybách," posteskl si v pozápasovém hodnocení.

V duelu s béčkem Slovácka se nedařilo ani jednomu týmu. "Byl to soubojový zápas, holomajzna na úrovni spodku divize. K vidění bylo víc faulů než fotbalu. Nekvalita z obou stran byla poměrně velká, naopak pěkných akcí hodně málo skoro žádné," hodnotil utkání kouč Bronislav Červenka.

Spokojený nebyl Červenka ani po posledním přípravném zápase s Valašským Meziříčí: "Výkon nebyl podle našich představ. Zápas nám nesedl, z naší strany to bylo takové utahané." Hanáci v zápase dvakrát prohrávali pokaždé ale dokázali skóre vyrovnat. Ve druhém poločase mohli jít i do vedení, ale Marián Kovář nedokázal proměnit penaltu. "V týdnu budeme hodně přemýšlet a hledat sestavu, která v sobotu vyběhne na trávník v Uherském Brodě," říkal po zápase zklamaný kroměřížský kouč.

Kroměříž odstartuje třetiligovou sezonu v sobotu 8.8. na Orelském stadionu v Uherském Brodě.

Přípravné zápasy (červenec/srpen 2020)

SK Hanácká Slavia Kroměříž – FC Strání 7:0 (2:0)
Branky: Kovář 2, Votava 2, Vasiljev 2, Masař

SK Hanácká Slavia Kroměříž – FC Viktoria Otrokovice 5:0 (4:0)
Branky: Votava 3, Fládr, Zavadil

MFK Vyškov – SK Hanácká Slavia Kroměříž 2:0 (2:0)

SK Hanácká Slavia Kroměříž – FC Zbrojovka Brno B 2:3 (1:1)
Branky: Červenka, Fládr

SK Hanácká Slavia Kroměříž – 1. FC Slovácko B 1:1 (0:0)
Brankya: Votava

SK Hanácká Slavia Kroměříž – TJ Valašské Meziříčí 2:2 (2:2)
Branky: Červenka, Masař

Nejlepší střelci přípravy

6 branek - Matěj Votava
2 branky - Marián Kovář, Edvard Vasiljev, Tomáš Masař, Zdeněk Fládr, Patrik Červenka
1 branka - Petr Zavadil